Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Centrum SOLARIS

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Wirtualny spacer po Centrum SOLARIS

Grafika symbolizująca link do wirtualnego spaceru

Spotkanie naukowe Agro&Food w Centrum SOLARIS

Spotkanie naukowe Agro&Food w Centrum SOLARIS

Centrum SOLARIS było gospodarzem hybrydowego spotkania naukowców z całej Polski zajmujących się badaniami w tematyce rolnictwa i produkcji żywności. Uczestniczyli w nim przedstawiciele Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Uniwersytetu Rzeszowskiego, Instytutu Fizjologii Roślin PAN, Instytutu Katalizy i Fizykochemii Powierzchni im. Jerzego Habera PAN, Instytutu Genetyki Roślin PAN, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Politechniki Wrocławskiej oraz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Naukowcy dyskutowali o możliwościach wykorzystania ogromnego potencjału technik badawczych światła synchrotronowego jakimi dysponuje Centrum Solaris w naukach rolniczych i biologicznych. To pierwsze spotkanie, które odbyło się 25 września 2023 r. zainicjowało planowaną dalszą, konstruktywną współpracę mającą na celu praktyczne wdrożenie badań synchrotronowych w dziedziny life science związane w szczególności z szeroko rozumianą produkcją żywności i zieloną biotechnologią.

- Naszym celem było zebranie naukowców zajmujących się badaniami w dziedzinie life science w priorytetowych obecnie tematach związanych z rozwojem zrównoważonym. Centrum SOLARIS stworzyło przestrzeń umożliwiającą po pierwsze poznanie się zaproszonych naukowców i omówienie tematyk badawczych, a z drugiej strony, zaprezentowanie naszej infrastruktury i przedstawienie możliwości naszych linii badawczych. Chcielibyśmy, aby Centrum SOLARIS stało się miejscem, które łączy ludzi nauki z całej Polski i daje szansę na interdyscyplinarny dialog oraz realizację wspólnych komplementarnych projektów badawczych, mówi dr Alexey Maximenko, opiekun linii badawczej ASTRA.

- Lista zaproszonych gości nie była przypadkowa. Rozmawialiśmy o istotnych obecnie zagadnieniach odnoszących się do biogospodarki, a szczególnie rolnictwa, biotechnologii oraz produkcji żywności. Wszyscy rozumiemy, że obecnie innowacyjne badania powinny mieć charakter interdyscyplinarny, co wymaga spotkań i wymiany indywidualnych spostrzeżeń i doświadczeń. Pozwala to na znalezienie wspólnych mianowników, mogących w przyszłości rozwiązywać problemy szeroko rozumianego rolnictwa. Spotkanie stanowiło doskonały początek dla dalszej współpracy, mówiła dr hab. inż. Anna Gorczyca, prof. Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

 

Rysunek 1. Uczestnicy spotkania naukowego  Agro&Food

Zdjęcie 1. Uczestnicy spotkania naukowego Agro&Food.

Autor: Natalia Zapart

Polecamy również
Infrared Nanoscopy Workshop w Centrum SOLARIS

Infrared Nanoscopy Workshop w Centrum SOLARIS

Centrum SOLARIS gospodarzem LEAPS-INNOV annual meeting oraz LEAPS General Assembly

Centrum SOLARIS gospodarzem LEAPS-INNOV annual meeting oraz LEAPS General Assembly

Ruszył europejski projekt RIANA - Centrum nanonauki i nanotechnologii

Ruszył europejski projekt RIANA - Centrum nanonauki i nanotechnologii

Podsumowanie trzynastego naboru wniosków

Podsumowanie trzynastego naboru wniosków