Widok zawartości stron
Centrum SOLARIS
Widok zawartości stron
Spotkanie naukowe Agro&Food w Centrum SOLARIS
Centrum SOLARIS było gospodarzem hybrydowego spotkania naukowców z całej Polski zajmujących się badaniami w tematyce rolnictwa i produkcji żywności. Uczestniczyli w nim przedstawiciele Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Uniwersytetu Rzeszowskiego, Instytutu Fizjologii Roślin PAN, Instytutu Katalizy i Fizykochemii Powierzchni im. Jerzego Habera PAN, Instytutu Genetyki Roślin PAN, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Politechniki Wrocławskiej oraz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Naukowcy dyskutowali o możliwościach wykorzystania ogromnego potencjału technik badawczych światła synchrotronowego jakimi dysponuje Centrum Solaris w naukach rolniczych i biologicznych. To pierwsze spotkanie, które odbyło się 25 września 2023 r. zainicjowało planowaną dalszą, konstruktywną współpracę mającą na celu praktyczne wdrożenie badań synchrotronowych w dziedziny life science związane w szczególności z szeroko rozumianą produkcją żywności i zieloną biotechnologią.
- Naszym celem było zebranie naukowców zajmujących się badaniami w dziedzinie life science w priorytetowych obecnie tematach związanych z rozwojem zrównoważonym. Centrum SOLARIS stworzyło przestrzeń umożliwiającą po pierwsze poznanie się zaproszonych naukowców i omówienie tematyk badawczych, a z drugiej strony, zaprezentowanie naszej infrastruktury i przedstawienie możliwości naszych linii badawczych. Chcielibyśmy, aby Centrum SOLARIS stało się miejscem, które łączy ludzi nauki z całej Polski i daje szansę na interdyscyplinarny dialog oraz realizację wspólnych komplementarnych projektów badawczych, mówi dr Alexey Maximenko, opiekun linii badawczej ASTRA.
- Lista zaproszonych gości nie była przypadkowa. Rozmawialiśmy o istotnych obecnie zagadnieniach odnoszących się do biogospodarki, a szczególnie rolnictwa, biotechnologii oraz produkcji żywności. Wszyscy rozumiemy, że obecnie innowacyjne badania powinny mieć charakter interdyscyplinarny, co wymaga spotkań i wymiany indywidualnych spostrzeżeń i doświadczeń. Pozwala to na znalezienie wspólnych mianowników, mogących w przyszłości rozwiązywać problemy szeroko rozumianego rolnictwa. Spotkanie stanowiło doskonały początek dla dalszej współpracy, mówiła dr hab. inż. Anna Gorczyca, prof. Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Zdjęcie 1. Uczestnicy spotkania naukowego Agro&Food.
Autor: Natalia Zapart